Festligheter, champagne och Stockholmsveckan

Stockholmsveckan

Under en viss period av juli tillhör Båstad nöjesfolket och i två veckor är det packat med festligheter, översvämmande champagne och fullt på stadens nattklubbar. Under den beryktade Stockholmsveckan förvandlas hela Båstad till fest, party och skoj! Över 120.000 besökare finns i Båstad under dessa två väldigt intensiva veckor vilket sker i samband med Swedish Open i tennis. Nu ska man absolut inte tro att det endast är tennisintresserade sportfanatiker som söker sig till tennisevenemanget i Båstad. Mycket av folket kommer för att festa, dansa och ha kul! Hur många som sedan orkar upp dagen efter för att titta på tennisen finns det ingen direkt statistik på.

Champagne vaskning

387737bcb89812fe33c6a71cfa9ccf6dPartyfolket från främst Stockholm och utelivet på Stureplan byter både ort och arena för att vaska champagne i överflöd. Orsaken till att man vaskar champagne är det champagnesprut förbud som tillträdde 2007. Innan förbudet kunde dansgolvet vara lika klibbigt som självhäftande tejp av all champagne som börjat stelna på golvet.

Förbud fungerar sällan bra! Istället har gäster som vill påvisa sin sociala och ekonomiska status börjat med ett fenomen kallat “vaskning”. Gästen beställer in två eller fler flaskor champagne och ber sedermera servitören hälla ut en del av flaskorna direkt i vasken.

Ett annat festfenomen kallas “traskning” och innebär att gästen uppenbart beställer in för mycket champagne men öppnar flaskorna och lämnar lokalen. Känns säkerligen igen från löpsedlar från press och media när Stockholmsveckan i Båstad är igång då det skrivs spaltmeter om rika människor som vill hävda sin status genom att påvisa sitt överflöd och lyx genom ett beteende som ges stor medial uppmärksamhet.

Nu är det inte så att alla som är i Båstad under Stockholmsveckan “vaskar” eller “traskar” champagne kvällarna igenom. Enligt nattklubbspersonal händer detta festfenomen max 1-2 gånger per natt vilket egentligen säger mer om kvällspressens försök att sälja lösnummer men ganska lite om hur det verkligen går till på Stockholmsveckan i Båstad. Provar man inte vet man inte! Ta tillfället och prova att festa i Båstad under Stockholmsveckan!