Historien om Båstad

Kalmar_slott_2005

Säger någon Båstad tänker de flesta av oss tennis och festande människor. Det var på flera sätt tennisen som satte Båstad på kartan men idag står det lika mycket i media om kändisarna och innefolket som håller festen igång under hela Stockholm Open. Om det sedan blir något reellt tennistittande efter nattens hårda partajande vet egentligen ingen.

Båstad en kort historik

Kalmar_slott_2005Båstad är en stad med en lång historia och enligt skriftliga källor fick den sina stadsprivilegier redan år 1462. Båstad, precis som flertalet andra svenska städer, har drabbats av stadsbränder; den senaste skedde 1870 och Båstad brandhärjades ordentligt. Men hur och när blev Båstad den sommarstad och semestermål som den är idag?

Staden har en sprängfylld historia kan man säga! Kopplingar finns till rena dynamit pengar och släkten Nobel: av ren tillfällighet besökte dynamitkungen Alfred Nobels brorson Ludwig Nobel Båstad hösten år 1905 och slogs direkt av Båstads vackra placering med havet alldeles intill. Affärsmannen Nobel såg stora utvecklingsmöjligheter med att göra staden till en riktig bad och semesterort och faktum är att han snabbt fattade tycke för bygden, vilket ledde till att han började bygga och investera i hotell, pensionat och restauranger.

Första Swedish Open i Båstad

Det var även Ludwig Nobels förtjänst att tennisen tidigt kom till Båstad. Han insåg sportens betydelse för att locka turister och tennisutövare och redan 1907 anlade han den första tennisbanan. Fler och fler banor kom att anläggas och eftersom Båstad snart hade flertalet tennisbanor föll det sig helt naturligt att det svenska mästerskapet i tennis år 1925 hölls här. Tennisens popularitet blev alltmer tilltagande och även den svenska kungen Gustav V spelade faktiskt hela 14 år i rad – från och med 1930 fram till 1944. Vid sista omgången tennisspelande i Båstad var konungen Gustav V hela 84 år gammal. Att Båstad har en traditionell och kunglig plats i svensk tennis historia råder det inga tvivel om!